Iz zakulisja predstave

Včeraj so se na osnovni šoli Franja Malgaja začeli Malgajevi dnevi dejavnosti. Vsi učenci bomo imeli naravoslovni, tehniški, športni in kulturni dan. V sredo, 27. 11. 2019, ob 18. uri bo v Ipavčevem kulturnem centru osrednja slavnostna prireditev ob 250-letnici šolstva v Šentjurju, 110-letnici šole in 100-letnici smrti Franja Malgaja. Za kulturni dan pa sva vam pripravili intervju z učiteljico Matejo Štraus, ki je pripravila predstavo o Franju Malgaju. Spraševali sva jo o nastanku predstave in še mnogo več.

Kaj Vas je navdihnilo, da ste naredili predstavo o obletnici šolstva v Šentjurju, o šoli in Franju Malgaju?

27.11. je zaključek Malgajevega leta in na zaključni prireditvi bomo obeležili častitljive obletnice. Pripravili smo vam predstavo, v kateri se prepletajo petje, ples in igra, kot so to počeli včasih, saj smo podatke za predstavo črpali iz šolske kronike.

Verjetno ste Franja Malgaja že prej raziskovali, kaj Vas je najbolj presenetilo in kako bi ga opisali?

Franjo Malgaj je bil pogumen, neustrašno se je boril za svoje cilje, odločen, drzen, znal je sprejeti odgovornost za svoja dejanja, njegova zasluga je, da  Mežiška dolina pripada Sloveniji.

Vam je kakšen stavek v scenariju še posebej pri srcu?

Silni so oni, ki se ne uklonijo, ki se ne zlomijo. In ti premagajo svet in ne umrejo.

Na podlagi česa ste izbirali igralce?

Igralce je bilo zelo težko izbrati, imeli smo že ekipo, vendar so odnehali. Spremeniti smo morali scenarij in zdaj imamo novo igralsko zasedbo. Ti igralci so si zelo želeli nastopati in na podlagi tega smo jih izbrali ne glede na njihovo nadarjenost. V predstavi nastopajo učenci od 1. do 9. razreda.

Kdo Vam je priskočil na pomoč?

Na pomoč mi je priskočila gospa Ksenija Steblovnik Rak, ki je poskrbela za koreografijo, gospa Melita Račečič Prevodnik, ki je mentorica šolske terce.

Vam je izdelek všeč

Odgovor na to vprašanje bom prepustila občinstvu.

Kaj želite s to predstavo sporočiti?

Želimo predstaviti silnega Franja Malgaja, učitelje, učence in našo šolo.   

 Ula Urška Dobnik in Monika Šolinc

 

 

 

 

 

Share on Facebook