Biti fotograf ni tako preprosto

V četrtek, 21. 11. 2019, smo na šoli izvedli tehniški dan na temo fotografije. Spoznali smo različne vrste fotografije in kako jo koristno uporabiti v vsakdanjem življenju. Najprej nam je gospod Zoran Borovšak pripravil zanimivo predstavitev, nato pa smo se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je imela svojo nalogo, ki se je menjavala.

Pri portretni fotografiji smo se igrali s sencami in spoznali, kateri kot svetlobe je najboljši. Odšli smo v temen prostor in s pomočjo telefonov na obrazu sošolca ustvarjali zanimive sence. Uporabljali smo različne pripomočke in z njimi ustvarjali različne efekte, s katerimi smo popestrili naše slike.

Z arhitekturno fotografijo smo spoznali, kako objekte v naravi narediti še bolj zanimive. Spoznali smo različne perspektive, ki lahko izboljšajo naše slike. V Zgornjem trgu smo opazovali različne stavbe in jih fotografirali z različnih zornih kotov.

Pri ustvarjanju digitalnega plakata smo izvedeli, kako naše voščilo ali vabilo narediti bolj zabavno. S pomočjo aplikacije Spark post smo preoblikovali in nadgrajevali že narejeno vabilo. Naše delo je potekalo tako, da smo se najprej z elektronsko pošto prijavili v aplikacijo. Na voljo smo imeli različne predloge, ki smo jih po želji spreminjali in preoblikovali.

Z akcijsko fotografijo pa smo spoznali, kateri kadri so najboljši in kako ljudem sporočiti zgodbo slike. V telovadnici ali na igrišču smo z različnimi pripomočki izvajali različne gibe, ki so jih sošolci ujeli v sliko.

Pomembni napotki pri fotografiranju:

  • uporabi tretjine;
  • bodi pozoren na simetrijo, svetlobo, ozadje, odseve;
  • števila (liha so zanimivejša).

 

Kaja Berglez in Neža Kotnik