Ko je bilo šolstvo še v povojih

Mineva 110 let od uradne otvoritve naše osnovne šole, ki je potekala 6. 12. 1909.

Začetki obveznega šolstva

Preden je z reformami Franca II. in Marije Terezije na to področje posegla država, je bilo šolstvo domena cerkve. Šolska naredba je vse otroke od 6. do 12. leta ne glede na spol obvezovala k obveznemu šolanju, šlo je za prvi odlok na naših tleh, ki je šolstvo naredil obvezno.

To slovenskemu prebivalstvu, ki je bilo večinoma kmečko, ni bilo po godu (otroke so koristili  kot delovno silo, zato jim ni bilo všeč, da so bili dnevno odsotni). To lahko razberemo iz našega domačega okolja, saj je šolo med letoma 1869/70 obiskovalo le 223 učencev (128 dečkov, 95 deklic) od 323 šoloobveznih.

Šolstvo v Šentjurju

Organizirano šolstvo je v Šentjurju potekalo že pet let pred Šolsko naredbo v najetih privatnih hišah, vse do leta 1818, ko so zgradili šolsko poslopje z dvema razredoma. Število učencev se je povečevalo, zato  je šola stalno spreminjala število razredov, dokler se ni l. 1891 ločila na deško in dekliško šolo (bili sta v različnih zgradbah). Ko je tudi v njih začelo primanjkovati prostora, so mestni  in  šolski veljaki  začeli razmišljati o gradnji nove šole. L. 1908 je bil izdan razpis gradnjo nove šole. Zgradili so jo v pičlem letu in jo otvorili 6. 12. 1909.

Maj Senger